O autorze
Krysia

Od małego latała po kuchni w poszukiwaniu nowych smaków. Podglądając rodzinę stawiała pierwsze kroki w gotowaniu. Na studiach postawiła na kulturoznawstwo co zaowocowało półtoraroczną podróżą z plecakiem po Azji, która dodała jej tyle odwagi że postanowiła po powrocie zostać kucharzem. Tak też się stało. Publicznie gotuje, bloguje i cieszy się życiem, życząc wszystkim smacznego!

Owsianka z białą czekoladą, sezamem i pomarańczą

Owsianka napełnia, rozgrzewa, przywołuje smaki dzieciństwa. Wielowymiarowa i prosta jak, jak zrobienie sobie herbaty. Dla mnie nieoceniona zimą, szczególnie z tymi dodatkami. Słodka biała czekolada, lekko kwaśna pomarańcza i chrupiący prażony sezam.

Styczeń mimo że napełnia postanowieniami, nie zalewa nas kolorami. Za oknem często szaro, a ranek wygląda jak późny wieczór. Dobrze potraktować siebie czymś co sprawi, że dzień będzie milszy a ciało pełne energii. Dla mnie czymś takim jest właśnie ta owsianka.

Składniki:
(dla 2)
▪ 500 ml mleka (może być też roślinne)
▪ 4 łyżki płatków owsianych
▪ 1/4 kostki białej czekolady
▪ 1 pomarańcza
▪ 1 łyżka uprażonego sezamu

Do garnka wrzuć płatki owsiane, zalej mlekiem. Gotuj na małym ogniu. W między czasie obierz pomarańcze, jeśli masz chwile wytnij z niej cząstki jeśli nie pokrój ją tak byś był zadowolony. Gdy owsianka zacznie bulgotać nie spuszczaj z niej oka, na tym etapie wyjątkowo łatwo ją przypalić. Dlatego zalecane jest częste mieszanie. Gdy będzie już gęsta i kremowa zdejmij ją z gazu, dodaj białą czekoladę zamieszaj i sprawdź czy jest dla ciebie wystarczająco słodka jeśli nie możesz dodać jeszcze więcej czekolady albo po prostu staromodnie posłodzić. Przelej zawartość do misek. Po wierzchu posyp sezamem, a na samym finiszu wyłóż wcześniej przygotowane pomarańcze. Wszystko razem nie zajmie więcej niż 10 min, słowo harcerza!
Znajdź nas na Znajdź nas na instagramie
Trwa ładowanie komentarzy...