O autorze
Krysia

Od małego latała po kuchni w poszukiwaniu nowych smaków. Podglądając rodzinę stawiała pierwsze kroki w gotowaniu. Na studiach postawiła na kulturoznawstwo co zaowocowało półtoraroczną podróżą z plecakiem po Azji, która dodała jej tyle odwagi że postanowiła po powrocie zostać kucharzem. Tak też się stało. Publicznie gotuje, bloguje i cieszy się życiem, życząc wszystkim smacznego!

Lemon curd

Lemon curd
Lemon curd
Są takie rzeczy, produkty dzięki którym czuje się bezpieczna gdy mam je w lodówce. To jajka, domowa konfitura czy doby żółty ser. Od roku zalicza się do nich również lemon curd, aż do przesady cytrynowy krem, który fantastycznie sprawdza się na naleśnikach, w ciastach czy nawet na słodkim twarożku na śniadanie. Szczególnie wiosną i latem gdy bazary uginają się pod ciężarem soczystych owoców.

Składniki:

• 3/4 szklanki soku z wyciśniętych cytryn
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 3 jajka
• 100 g masła w małych kawałkach



Wszystkie składniki wymieszaj w garnku, odpal gaz i cały czas mieszaj tak, by nie dać możliwości ścięciu się jajek. W takich proporcjach lemon curd będzie potrzebował mniej więcej 5 minut, by zgęstnieć na małym gazie. Gdy to nastąpi, przetrzyj masę przez gęste sitko i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Przepis ze strony White Plate

Smacznego,
Krysia

Trwa ładowanie komentarzy...