O autorze
Krysia

Od małego latała po kuchni w poszukiwaniu nowych smaków. Podglądając rodzinę stawiała pierwsze kroki w gotowaniu. Na studiach postawiła na kulturoznawstwo co zaowocowało półtoraroczną podróżą z plecakiem po Azji, która dodała jej tyle odwagi że postanowiła po powrocie zostać kucharzem. Tak też się stało. Publicznie gotuje, bloguje i cieszy się życiem, życząc wszystkim smacznego!

Odpicowane ciasto bananowe

ciasto
ciasto
Zapach bananowego chleba. Pierwszy raz poznałam go odpalając świeczkę od mojej przyjaciółki, która przywiozła ją ze stanów. Jak ciepły koc w deszczowe dni zapach wypełnił mój pokój i od tego momentu wiedziałam, że muszę poznać przepis na tego bananowca! Na lepsze i gorsze dni, po prostu zawsze się sprawdza!

Ostatnio trochę eksperymentowałam i okazuje się, że nie tylko samochody można odpimpować. Można i chleb bananowy. W prosty, nie czasochłonny sposób. Wystarczy chwila by zaczarować sobie śniadanie, zrobić coś ekstra. Małą poranną imprezkę dla siebie, albo dla Twoich bliskich.



Składniki:

• 250 g roztopionego masła
• 350 g mąki
• 200 g cukru
• 4 banany
• 2 jajka
• laska wanili
• 50 g migdałów
• 100 g masła orzechowego
• 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
+
• 100 g gęstego jogurtu
• 50 ml śmiatanki 36%
• miód
• orzechy włoskie
• owoce (takie jakie lubisz) ja postawiłam na truskawki i dodatkową porcje bananów
• mięta

Nagrzej piec do 180 stopni C. Jajka, banany, cukier, masło, migdały i miąższ z wanilii zmiksuj w blenderze. Jeśli nie masz blendera migdały drobno posiekaj, banany zmiażdż widelcem i pomieszaj z resztą składników. Mokrą masę wymieszaj z suchymi składnikami. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia albo wysmaruj masłem. Następnie przed samym wejściem do pieca powykładaj z łyżeczki porcje masła orzechowego. Piecz 40 minut aż patyczek będzie suchy.

Jak ciasto już wystygnie (U mnie był to następny dzień). Zaparz sobie kawę/ herbatę. Ubij śmietankę, dodaj do niej jogurtu, wyjmij miód, potnij owoce, zerwij parę listków mięty, puść fajną muzykę i ciesz się życiem. Chwila Ci na to pozwoli!

Smacznego,
Krysia

Trwa ładowanie komentarzy...